+31 174 51 27 33

Nokschermen

Nokschermen

Nokschermen

Een nokscherm bestaat uit driehoekvormige doekstroken welke gemonteerd worden boven het horizontale scherm om luchtstroming te blokkeren.

De onderzijde is voorzien van een flappenstrookje welke ingeknipt wordt bij de atlasdraden. Dit strookje rust op het schermdoek en zorgt voor optimale afdichting. Het doek wordt vastgezet van goot naar nok. In tegenstelling tot concurrenten, maakt Huisman gebruik van een flappenstrook en aluminium strippen, wat het uitscheuren, loslaten en vertonen van kieren door plooien voorkomt.

Waarom een nokscherm?
In grote en hoge kassen kunnen de horizontale temperatuursverschillen hoog oplopen.

Hoe ontstaat dit?
Een kas wordt altijd op afschot gebouwd om het regenwater af te voeren. Wanneer het scherm dicht is, ontstaat er een temperatuurverschil onder en boven het scherm. Dit verschil wordt groter als de teelt belicht is. De lucht boven het scherm koelt af aan het kasdek, gaat dalen en stroomt naar het laagste punt: de gevel. Onderweg koelt de lucht nog verder af. Op een gegeven moment wordt deze lucht zo zwaar dat hij op een open plek bij de gevel door het doek zakt. Dat kan door open bandjes zijn, of door een kier in het doek, of bij de gevel.

De negatieve effecten gaan verder dan verschillen in temperatuur. Door de luchtstroom onstaan er ook grote verschillen in CO2 en RV. Dit heeft niet alleen negatieve invloed op lengte en/of gewicht van het product, maar ook op aantasting door botrytis en meeldauw. Vermoedelijk bestaat er ook nog een verband met plagen als de witte vlieg.

Een nokscherm is de oplossing om deze verschillen terug te brengen!
Hieronder zijn de voordelen van het nokscherm opgesomd:

  • Verbetert de horizontale temperatuursverdeling;
  • Verspreiding van schimmels wordt tegengegaan, waardoor dus bespaart wordt op bestrijdingskosten;
  • Lager energieverbruik;
  • Na Installatie is er geen omkijken meer naar.